AFHJÆLP STRESS MED MINDFULNESS. MULTITASK MINDRE

Vidste du at mindfulness meditation hjælper dig til at holde opmærksomheden og giver mere glæde? Du kan træne evnen til mere nærvær ved at multitaske mindre og opnå bedre hukommelse og mindre stress.

Af Ulla Vestergaard, 9. februar 2018. Stifter og indehaver af Mindfulness Aalborg på fuld tid siden 2014.

Certificeret mindfulness-instruktør med afsæt i en 3-årig uddannelse. Integral terapeut indenfor stress, angst og depression. Certificeret coach.
Undervist i mindfulness siden 2012 og afholdt mere end 75 8-ugers mindfulness-kurser for mere end 800 deltagere (privatpersoner og virksomheder). 25 års erfaring med professionelle individuelle samtaler med unge og voksne. Socialrådgiver, underviser og forfatter.

Vidste du, at multitasking forringer hukommelsen og performance?

Forskning viser, at multitasking påvirker ydeevnen negativt. Vi er mindre effektive og mere tilbøjelige til at begå fejl, når vi multitasker. Når vores tanker og fokus skifter frem og tilbage mellem forskellige opgaver, går det udover vores produktivitet, kreativitet og øger de kognitive belastninger og forringer hukommelsen.

Kvinder multitasker generelt mere end mænd, viser undersøgelse af forskere ved University of Pennsylvania.

Multitasking giver stress

Fokuseret opmærksomhed er vigtigt ikke kun for resultater, men også for vores psykiske velbefindende. Multitasking får os til at føle os distraheret og overvældet. Det er desuden forbundet med forøgede niveauer af stresshormonet cortisol i kroppen. Dette kan blive en ond cirkel, fordi øget kortisol yderligere hæmmer vores kognitive funktion, hvilket fører til endnu mere stress. Multitasking bliver brugt af nogle forskere til at fremkalde stressrespons i laboratorieforsøg.

Mangel på fokuseret opmærksomhed kan give angst og gøre os mindre glade

Mangel på fokuseret opmærksomhed kan ofte føre til mere angst, fordi vores tanker fx bekymrer sig om fremtiden. En Harvard undersøgelse konstaterede, at mennesker tilbringer 47 % af deres tid på at tænke på noget andet end det, de gør i øjeblikket. Undersøgelsen viste også, at vi er mindre glade, når vores sind vandrer.

Hvordan kan vi træne vores opmærksomhed, få mindre stress, angst, blive gladere, mere fokuserede og koncentrerede?

Den gode nyhed er, at ved at være mere opmærksomme – og ved bevidst at være opmærksom på nuet – kan vi blive gladere og opleve mindre stress.

Mindfulness er en færdighed, der kan læres og praktiseres af alle, der ønsker det. En af de bedste måder at forbedre din evne til at fokusere på er ved mindfulness. Denne praksis handler blandt andet om at træne at fokusere din opmærksomhed på fx dit åndedræt, kroppen, lyde eller noget helt fjerde og opdage, når dit sind vandrer, er en glimrende måde at styrke din opmærksomhedsmuskel på. I mindfulness træner du evnen til blive opmærksom på, når du bliver distraheret, så du kan bringe din opmærksomhed tilbage til den aktuelle opgave eller det aktuelle øjeblik. Du lærer at lægge mærke til dine tanker og følelser uden at blive revet med af dem. Du kan i højere grad styre, hvornår du vil lade hvilke tanker og følelser styre.

Ved at træne mindfulness i løbet af dagen kan du forbedre dit fokus. Du kan træne, hvornår du fx vil lade dig rive med af hvad. Hvornår du fx tjekker mails eller flytter din opmærksomhed til andre opgaver.

Mindfulness kan trænes i forskellige sammenhænge også når du har samtaler med andre

Du kan træne opmærksomhed, når du går, kører, eller har samtaler med andre. Du vil ved træning af mindfulness i langt højere grad blive bevidst om, når dine tanker vandrer. Når du er i et møde på arbejdet, er du i højere grad opmærksom på, hvad der bliver sagt og hvad du selv tænker. Når du er sammen med din familie vil du opleve, at du er mere tilstede sammen med dem. Uanset hvad du er igang med, gør du det I højere grad fuldt ud med mere opmærksomhed og nærvær.

Se evalueringsrapport  Læs mere her som viser hvad 100 tidligere deltagere har oplevet af udbytte ved et af mine 8-ugers mindfulness-kurser.

Artiklen har hentet inspiration fra forskning præsenteret i Harvard Business Review artiklen den 21. juni 2016: “Women need mindfulness even more than men do” af Beth Cabrera.

Ulla Vestergaard

Ulla Vestergaard

Stifter og indehaver af Mindfulness Aalborg. Certificeret mindfulness-instruktør med afsæt i en 3-årig uddannelse, forfatter, stress- og traumeterapeut, konsulent, socialrådgiver, certificeret coach og underviser.

Populære artikler

Del:

Anbefalet artikler