Det lyder ofte som en “floskel, hvis man enten ikke har lært at tage sig af sig selv eller ikke husker eller ved, hvad det vil sige at tage sin egen iltmaske på før hjælper andre. Eller som har glemt at gøre det enten i rollen som forælder og/eller professionelt. Alt sammen ud fra et gammelt mønster og et godt hjerte i forhold til at være der for andre og for bestemt ikke at virke egoistisk. Særligt i de perioder, hvor andre har det svært, er det særligt svært for mange at huske sig selv.
Hvorfor er det vigtigt at gøre?
Fordi det der gradvist sker over tid er, at mange får mindre og mindre overskud. Det tærer på energien og nogen får fx stress, angst og/eller depression. Andre oplever, at de får fysiske symptomer.
Hvad kan man gøre?
- Blive bevidst og opmærksom på, om man har brug for at tage sig “mere” af sig selv. Mange er ofte ikke selv klar over, at de ikke gør det og første skridt er at få øje på det og blive bevidst om det
- Prioritere tid og vælge at begynde at tage dig af dig selv
- Konkrete øvelser og guidning til, hvordan og hvad du fx kan gøre
- Træne mindfulness for der træner du både at mærke efter. Opdage tankerne. Du træner din bevidsthed og opmærksomhed og evnen til mere omsorg, venlighed og accept. Både til gavn for dig selv og andre.
Mindfulness kan være et godt sted at starte
Mange som har eller har haft fx stress, angst, belastning, traumer, depression og andre psykiske lidelser har ofte overhørt de tegn og signaler der var. Eller ikke ændret på de tanker, temaer, antagelser, mønstre, følelser, vaner og adfærd. Med mindfulness træner du at blive mere bevidst.
Hvordan tager du dig af dig selv? Få 4 konkrete råd og træningsøvelser her:
1) Start med at træne mindfulness. Med mindfulness træner du evnen til at stoppe op og være mere bevidst om det, der er. På den måde vil du med din bevidsthed få øje på, hvor du kan starte. Du vil også opdage, hvornår du fx “falder tilbage” i et gammelt mønster. Opdag fx dine tanker og ret opmærksomheden tilbage til dit åndedræt og kroppen.
2) Vær nysgerrig i forhold til, hvor du kan starte og hvad der lader dig op.
Måske lader det dig op at gå en tur, kigge på naturen, se omgivelser, mærke jorden under dig, vinden eller solen og lytte til lydene.
Måske er det kreative ting som fx at strikke, sy, hækle, tegne, male.
Mindfulness og eller yoga.
Læse en bog eller se bestemte fx afslappende programmer, serier eller andet.
Træn at få plus på egen energi og overskudskonto igen
(Husk at der skal plus til for bedre at kunne klare de ting, som dræner og giver minus energi.
3) Opdag forskellen på hvornår noget dræner din energi og hvornår noget lader dig op.
Prøv at vær bevidst om, hvad der giver dig energi og overskud i hverdagen? Ja og hvad der gør det modsatte? Du vil sikkert også opdage, at der er noget, som er mere neutralt at gøre.
4) Fortsæt med at træne mindfulness og de øvrige ting for at holde fast i den eller de nye vaner.
Mange har brug for at fortsætte med at praktisere både mindfulness og de nye vaner for ikke at falde tilbage i de gamle mønstre og vaner.
Mange har brug for at deltage i fx et individuelt forløb hvor de får større bevidsthed om både at huske at tage sig selv og hvad de kan gøre for at komme igang med det.
I et individuelt forløb får du også skræddersyede og guidede mindfulness-øvelser og mindfulness-lydfiler til træning derhjemme, som du kan bruge fremover.
Jeg arbejder ud fra en integral terapeutisk tilgang og arbejder helhedsorienteret, så du får mest muligt med dig. Du kan se mere om mine individuelle forløb her.
Af Ulla Vestergaard. Cert. mindfulness-instruktør, cert. coach, integral terapeut og socialrådgiver. 20.11.24